• Aanbieder: Prins Classics
  •  Bouwjaar: 1982

Maserati Quattroporte III 4.9 Automatico

Een regelrecht icoon boordevol klassiek Italiaans charisma met een onverminderd diepe glans: deze werkelijk schitterende, nieuw in het land van herkomst geleverde Maserati Quattroporte 4.9 “Automatico” van de 3e generatie is groots in alle opzichten. Van formaat tot aan originaliteit, conditie, design én techniek. De absolute smaakmaker voor de klassieker liefhebber die het in de lengte zoekt!

De geschiedenis achter de Quattroporte III is het vermelden waard: het model kwam tot stand onder het bewind van Alejandro de Tomaso. Inderdaad, voormalig autocoureur en tevens de man achter het gelijknamige automerk De Tomaso. De Argentijn nam heel bewust afstand van de Citroën (SM)-invloeden waarmee voorganger Quattroporte II te dealen had. Daarmee kwam (gelukkig) een einde aan alle Franse bemoeienissen bij de Italiaanse autofabrikant. De Tomaso liet zich van zijn stijlvolle kant zien en gebruikte Giorgetto Giugiaro’s ontwerpkwaliteiten om van de Quattroporte III een verpletterend mooie limousine te maken. Missie geslaagd!

Het nieuwe topmodel werd Maserati’s meest succesvolle auto ooit. Maar naar de huidige maatstaven met een oplage van 2.155 vandaag de dag nog steeds erg uniek. De Quattroporte bleek onder andere een grote aantrekkingskracht te hebben op diverse grote namen. Zelfs de Italiaanse president Pertini, Luciano Pavarotti, Malcolm Forbes en de koningen van Marokko en Jordanië konden niet anders dan zich laten meevoeren door de geweldige charmes van deze drietand. Geef ze eens ongelijk. Dit exemplaar komt bij een oude verzamelaar vandaan van wie de collectie op een gegeven moment te groot was om elke auto evenveel aandacht te kunnen geven. En aandacht, dat verdient deze Maserati.

Het accent op het tijdloze koetswerk van de Quattroporte III ligt er in dit speciale geval extra dik bovenop. De hoekige, van imposante afmetingen voorziene carrosserie is overgoten met Argento Metallizzato. Een prachtige omschrijving voor wat een zilveren metaallak wordt bedoeld. Dankzij de zilvergrijze tint komen de lijnen briljant tot hun recht en oogt de Maserati klassiek zonder oubollig te worden. Het plaatwerk is in uitmuntende en geheel originele staat. De auto is volledig vrij van steenslag, beschadigingen en roest. De passingen rondom zijn perfect, de glans nog immer diep. De 15 inch Campognolo velgen zijn voorzien van nieuwe Michelins XWX. Al met al een betoverende verschijning, deze Quattroporte!

Toen generatie 3 van de topklasse limousine uit la bella Italia in 1979 werd geïntroduceerd, was de auto uitsluitend leverbaar in één interieur samenstelling. En dat is deze: donkerbruin Tabacco leder met wortelnotenhout interieurpanelen. Alles, tot en met de vloertapijten, het leder (ook op het stuurwiel en de middenarmsteun!), de v

Bijzonder is ook de uitrusting: elektrisch verstelbare stoelen, airconditioning inclusief uitstroom voor de achterste inzittenden, elektrische ramen rondom, stuurbekrachtiging en centrale deurvergrendeling zijn allemaal standaard. Tevens inbegrepen is een complete gereedschapsset inclusief 2 tassen. Een tijdmachine in de puurste betekenis van het woord! Behalve luxueus, is de Maserati Quattroporte III snel. Heel snel. Destijds zelfs de snelste limousine ter wereld! De royale 4-deurs kwam er in 2 smaken: als 4.2 en als 4.9 V8 met respectievelijk 255 en 280 pk. Het betreft hier de krachtigste en veruit de populairste uitvoering met een inhoud van 4,9 liter. De sound van de 8-cilinder is subliem te noemen; precies zoals deze grote naam uit de o zo mooie Italiaanse autohistorie rijdt!