Video: de legendarische overwinning van Bizzarrini op Le Mans

Giotto Bizzarrini werkte voor Renzo Rivolta, een Italiaanse fabrikant van koelkasten, motorfietsen en auto’s in Milaan. Rivolta had net de rechten verkocht van de Isetta, een mini-car uit de jaren ’50, aan BMW en besloot potente suoercars te gaan bouwen met Amerikaanse motoren van Chevrolet. Het eerste wapenfeit met Bizzarrini aan het roer was de Iso Rivolta, een vierdeurs sedan. Op basis van de latere A3/L ontwikkelde Bizzarrini een competitieversie, de A3/C, met een hevig gemodificeerde aluminium body waardoor de motor meer naar het midden geplaatst kon worden. Het ontwerp was van de hand van de Italiaan Piero Drogo die ook de productie op zich zou nemen.

Omdat Bizzarrini de auto hard aan het promoten was ontstond er wrijving met Renzo Rivolta, nadat er 22 exemplaren waren gebouwd besloot hij in 1965 voor zichzelf te beginnen. Met zijn nieuwe bedrijf, Prototipi Bizzarrini SpA in Livorno bouwde hij een straatversie van de raceauto, de Bizzarrini 5300 GT. Het hoogtepunt kwam in datzelfde jaar toen Bizzarrini zijn klasse won tijdens de 24-uurs race van Le Mans en 9e overall finishte.

Jay Leno neemt je mee in deze Bizzarrini met de zeldzame polyester body die destijds deel uitmaakte van het fabrieksteam en de zege pakte op Le Mans, overigens reed men de auto gewoon over de weg vanuit Italië naar het circuit en vice versa, hoe cool is dat?

De kans dat je op Capital Cars & Classics op 10 en 11 maart een dergelijk exemplaar aantreft is zeker aanwezig aangezien het Belgische Speed 8 Classics wederom acte de présance geeft op de beursvloer. Dit bedrijf mag zich inmiddels specialist noemen op dit gebied en staat altijd garant voor spectaculaire Italiaanse sportauto’s met Amerikaanse motoren.