De Lagonda LG45 Team Car van Historic Competition Services

Historic Competition Services uit België is een prominente en trouwe standhouders bij Capital Cars & Classics, we zijn dan ook blij dat we hen op 10 en 11 maart aanstaande weer mogen verwelkomen met een schitterende collectie auto’s waarbij de nadruk ligt op competitiemodellen van voor de Tweede Wereldoorlog. Zo maakt op het moment van schrijven deze Lagonda LG45 Team Car eveneens onderdeel uit van hun aanbod. Dit is een zeer bekende auto in het Nederlandse circuit van historische rally’s.

Lagonda01

Historie Lagonda LG45 Team Car

Toen Fox en Nicholl drie M45’s als Team Cars voor de 1934 RAC Tourist Trophy in Ards voorbereidden, deden ze het redelijk goed. Zo goed dat Fox het bestuur van Lagonda overtuigde om twee M45-teamauto’s deel te nemen aan de 24 uurs van Le Mans. Eén van de auto’s won vervolgens deze belangrijke race in 1935 en bracht faam en glorie naar niet alleen Fox en Nichol, maar zeker ook naar Lagonda.
Kort daarna had Lagonda grote geldproblemen en was een nieuwe investeerder dringend nodig. Alan Good slaagde erin om het bedrijf te kopen en overrompelde Rolls Royce daarmee die in de race was voor een overname. Rolls Royce had onlangs Bentley Motors gekocht en raakten kort daarna W.O. Bentley kwijt aan Lagonda die daar kon doen waar hij zo goed in was, auto’s en motoren ontwikkelen. Alan Good besloot om te stoppen met alle bestaande modellen van Lagonda en met een volledig nieuw model de markt op te gaan, de LG of ‘Lagonda Good’ motoren, zoals het na de overname werd genoemd, startte met de M45 zes-in-lijn-motor

Lagonda02

Lagonda05 Lagonda06

De LG45 had een vernieuwd chassis van de M45, echter met zachtere vering en Girling-remmen. Het lijnenspel was eenvoudiger en luxueuzer en er waren een aantal opmerkelijke innovaties. Zo beschikte deze over een hydraulische krik, dubbele accu’s en brandstofpompen voor de betrouwbaarheid en kon je de LG45 bestellen met metallic lak en een ingebouwde radio! Ook het aanbod van carrosserievarianten was ruim,top of the bill was de LG45 Rapide en de LG45 Team Car, je had ook een schitterende LG45 Drophead Coupé, een LG45 Tourer en de prachtige LG45 Sedan. Dankzij de enorme kwaliteit in die tijd en de fraaie lijnen zijn er relatief veel Lagonda’s bewaard gebleven, zo zouden er 150 LG45’s van alle soorten hebben overleefd uit een productie van totaal 278

Deze LG45 Team Car

Fox & Nicholl bouwden vier speciale Teams van de LG45 om het succes op Le Mans in het voorgaande jaar voort te zetten, men bouwde 2 tweezittere en 2 vierzitters. Le Mans vond echter niet plaats in 1936 waarop de tweezitters deelnamen 2 aan de Franse Grand Prix voor sportauto’s.Deze auto is een eerbetoon aan deze geweldige LG45 Team Car. Het is een extreem waarheidsgetrouw exemplaar van de vierzits teamauto tot in de kleinste details.

Lagonda03

De motor is opgewaardeerd tot 180pk en schakelen vindt plaats middels een volledig gesynchroniseerde Alvis-versnellingsbak. Volgens de heren van HCC is een een droom om te rijden! Het reservewiel is verplaatst naar de zijkant van de auto, waardoor er meer dan voldoende bagageruimte in de cabine is. De LG45 beschikt over originele dubbele bronzen carburateurs, elektrische ventilator en een groot glazen voorruit, een ideale machine voor het rijden van rally’s. Geen van de originele tweezits team cars is bewaard gebleven. Dit exemplaar is de jouwe voor € 325.000. Meer informatie vind je op de website van Historic Competition Services.